Przygotowanie borówki ameryka?skiej do liofilizacji

Rodzinne liofilizowanie – ekologiczna borówka amerykańska

Liofilizowane borówki – u nas lato trwa cały rok

Nasze dzieci uwielbiają smak borówki amerykańskiej. Całe lato biegają za dziadkiem po ogrodzie i pytają, kiedy będą mogły zrywać i jeść. Nasze borówki są w pełni ekologiczne, dlatego pozwalamy im zjadać je prosto z krzaka. Jednak sezon na borówki trwa stosunkowo krótko, dlatego postanowiliśmy zrobić domowe borówki liofilizowane.

Przygotowanie borówki amerykańskiej do liofilizacji
Przygotowanie borówki amerykańskiej do liofilizacji

Liofilizowane borówki krok po kroku

Proces liofilizacji jest dobrze znany naszym dzieciom. Często przygotowujemy w ten sposób owoce i warzywa i nasze pociechy zazwyczaj nam towarzyszą. Nie inaczej było i tym razem. Borówki są w tym roku dosyć małe, więc nie trzeba ich kroić. Wystarczyło umyć, poczekać aż obeschną i przygotować do włożenia do liofilizatora. Tę część pracy dzieci wykonały na ochotnika. Oczywiście po to, by przy okazji trochę zjeść.

Sam proces liofilizacji przebiegał jak zwykle: najpierw borówki zostały zamrożone w bardzo niskiej temperaturze, następnie automatyka w liofilizatorze uruchomiła podgrzewy tacek w i rezultacie usunięta została zamrożona woda (z pominięciem topienia lodu). Cały proces szczegółowo opisaliśmy w artykule: żywność liofilizowana – wszystko, co powinny o niej wiedzieć mamy.

Owoce borówki liofilizowanej są nieznacznie mniejsze od świeżych. Jednak ich kolor i smak pozostają niezmienne. Zaskoczeniem jest nieco chrupka konsystencja.

Liofilizowana borówka amerykańskaLiofilizowana borówka – dlaczego warto

Owoce liofilizowane nie psują się i nie wymagają specjalnego przechowywania. Natomiast zawartość witamin i minerałów pozostaje niezmieniona. W przypadku borówki amerykańskiej jest to duża ilość witamin, zwłaszcza tych z grupy B, oraz minerałów i antyutleniaczy. Borówka amerykańska polecana jest w profilaktyce chorób nowotworowych, chorób serca, marskości wątroby. Pomaga także oczyścić organizm z toksyn i zbudować tak bardzo potrzebną w sezonie zimowym odporność.

Jeśli interesujesz się tematyką domowej liofilizacji, to zapraszam Cię do poczytania wpisów o rezultatach liofilizowania owocówwarzyw oraz ziół.

Facebook Comments