Zrywanie lubczyku do liofilizacji

Rodzinne liofilizowanie – lubczyk liofilizowany

Liofilizacja w warunkach domowych to nie tylko owoce i warzywa. W sezonie letnim warto pomyśleć trochę naprzód i zrobić odpowiednie zapasy na zimę. W naszym domu przyjęło się liofilizować zioła i przyprawy, które dodajemy do potraw. Wolimy taką postać niż suszoną. Nie tylko dlatego, że możemy je dłużej przechowywać. Niektóre są o wiele smaczniejsze właśnie w postaci liofilizowanej.

Liofilizowany lubczyk – jak to się robi

Zrywanie lubczyku do liofilizacji
Zrywanie lubczyku do liofilizacji

Właściwie liofilizacja lubczyku nie różni się specjalnie od tego, co robiliśmy wcześniej z owocami. Lubczyk w całości pochodzi z naszej ekologicznej plantacji. Największą różnicą zauważyliśmy w zachowaniu dzieci. O ile podjadały ukradkiem kawałki owoców, o tyle lubczyk po prostu umyły i pokroiły. No i były jakby cierpliwsze, bo wiadomo, że lubczyk się nie tyle zjada, ile dodaje do potraw, najczęściej do zup. Nie pytały więc co chwila, jak długo to jeszcze potrwa. A potrwało naprawdę sporo, bo cały proces mrożenia, a potem właściwej liofilizacji trwał ponad dwanaście godzin (Szczegóły procesu liofilizacji można poznać w tekście: żywność liofilizowana – wszystko, co powinny o niej wiedzieć mamy). W tym czasie liście lubczyku zostały całkowicie pozbawione wody, co praktycznie zapewniło im długowieczność.

Jak smakuje liofilizowany lubczyk

Każdy, komu zdarza się trochę „pokucharzyć” w kuchni, na pewno zna lubczyk. To przyprawa często i chętnie dodawana do zup, szczególnie do rosołu, zupy fasolowej lub pieczarkowej, a także do serów, kapusty z grzybami, domowego chleba i pikantnych ciasteczek. Zastosowanie tej rośliny jest naprawdę wielorakie. Świeży lubczyk ma charakterystyczny, lekko pikantny smak. Lubczyk liofilizowany smakuje bardzo podobnie, tyle że dużo bardziej intensywnie. Koniecznie trzeba o tym pamiętać i doprawiając zupę dodać nieco mniej przyprawy. Inaczej efekt może być zbyt piorunujący.

Liofilizowany lubczyk to nie tylko smaczna przyprawa

Liofilizowany lubczyk
Liofilizowany lubczyk

Wbrew pozorom lubczyk jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Działa łagodząco na stany zapalne dróg moczowych, jest pomocny w różnorakich dolegliwościach żołądkowych. Z tego też powodu zaleca się dodawanie niewielkich ilości lubczyku do potraw ciężkostrawnych.

Jest jeszcze jedna cecha lubczyku, o której na razie nie mówimy dzieciom. Nie od dziś wiadomo, że lubczyk jest doskonałym afrodyzjakiem. Dlatego w naszej kuchni nigdy go nie brakuje.

Jeśli interesujesz się tematyką domowej liofilizacji, to zapraszam Cię do poczytania wpisów o rezultatach liofilizowania owocówwarzyw oraz ziół.

Facebook Comments