Pokrzywa jest jedną z najbardziej znanych roślin, dzięki charakterystycznym, parzącym włoskom rozpoznają ją nawet maluchy. Można ją spotkać dosłownie wszędzie, w parku, w ogródku, na nieużytkach lub przy polnej drodze. Dla większości ludzi jest po prostu zwykłym chwastem, którzy zapomnieli jakie wspaniałe właściwości kryje ta roślina, tak chętnie kiedyś wykorzystywana przez nasze babcie.
Jakie są właściwości pokrzywy?
Pokrzywa ma wiele właściwości prozdrowotnych, dlatego też tak chętnie jest wykorzystywana w ziołolecznictwie. Zawiera ona duże ilości pierwiastków takich jak: żelazo, siarkę, krzem, wapń, potas, miedź, mangan i jod oraz witamin C, B2,B5, A i K. Posiada wiele dobroczynnych związków, są nimi: kwasy organiczne, związki garbnikowe, karotenoidy, fitosterole, flawonoidy, chlorofil i olejki eteryczne.
Na co wpływa pokrzywa?
Dzięki zawartym w niej substancjom pokrzywa działa oczyszczająco na krew i układ trawienny, wspomaga pracę trzustki, wątroby i żołądka, ma właściwości moczopędne. Obniża ciśnienie krwi, zwiększa poziom hemoglobiny i czerwonych krwinek, reguluje poziom cukru i cholesterolu. Usprawnia przemianę materii, przeciwdziała powstawaniu wyprysków, wypadaniu włosów i przyczynia się do powstawania nowych. Wspomaga układ odpornościowy i gojenie się ran. Uspokaja, wycisza, pomaga w koncentracji.
Zalecana jest osobom chorującym na anemię, reumatyzm, mających schorzenia układu moczowego, problemy skórnymi i ogólnie osłabiony organizm.
Kiedy zbierać pokrzywę?
Liście pokrzywy można zbierać od maja do września, najlepiej zanim roślina zacznie kwitnąć, ponieważ potem traci wiele swoich cennych właściwości. Najbardziej wartościowe są młode listki szczytowe.
Gdzie zbierać pokrzywę?
Najlepiej na łąkach, polach jak najdalej oddalonych od dróg i zabudowań, by uniknąć gromadzonych w nich zanieczyszczeń. Jeżeli hodujesz pokrzywę w ogródko warto pamiętać by ścinać ją nisko u podstawy, dzięki temu zacznie odbijać świeże pędy.
Jak zbierać pokrzywę?
Pamiętaj o zabraniu rękawiczek! Najbardziej sprawdzą się grube gumowe, ewentualnie materiałowe. By uniknąć zaprzenia się pokrzywy, zbieraj ją do dużego koszyka, materiałowej lub papierowej torby. Nie upychaj w niej liści.
Co zrobić w razie poparzenia pokrzywą?
Aby złagodzić pieczenie i swędzenie najlepiej przemyć poparzone miejsce wodą wymieszaną z sodą oczyszczoną (na jedną szklankę wody jedna łyżeczka sody oczyszczonej)
Do czego wykorzystuję liofilizowaną pokrzywę?
Najczęściej używam jej do sporządzenia ziołowych naparów, najbardziej smakuje mi z dodatkiem melisy lub lawendy. Można jej użyć jako dodatek do herbaty (włączając w to miód zyskamy świetny środek w walce z przeziębieniem) lub owocowych soków. Świetnym pomysłem jest dodanie pokrzywy do koktajli np. z jabłek i mango. Z liofilizowanej pokrzywy można przygotować syrop, nalewki. Stosuję ją także do płukania włosów.
Czy są ograniczenia w jej przyjmowaniu?
Pokrzywę można stosować bez ograniczeń, ale powinny na nią uważać osoby zmagające się z chorobami nerek i dróg rodnych, osoby chore na cukrzycę i będące podczas leczenia chirurgicznego.
Pomysły na dania z pokrzywą:
- zupa krem z brokuła i pokrzywy
- placuszki z jabłkami i pokrzywą
- placki ziemniaczane z pokrzywą
- grissini z dodatkiem pokrzywy
- jaglanka z owocami z dodatkiem pokrzywy
- jajecznica z pokrzywą i suszonymi pomidorami
Jeśli interesujesz się tematyką domowej liofilizacji, to zapraszam Cię do poczytania wpisów o rezultatach liofilizowania owoców, warzyw, ziół oraz kwiatów.