Liofilizowana szynka

Liofilizowana szynka – zdrowa alternatywa dla chipsów

Kilka miesięcy temu zdecydowaliśmy z żoną zmienić swoje nawyki żywieniowe na zdrowsze(lepsze) stopniowo eliminując z diety pewne produkty, poczynając od tych najbardziej szkodliwych, wysoko przetworzonych. Na pierwszej linii frontu stały uwielbiane przez nas chipsy, paluszki i inne słone przekąski, początkowo trudno nam było od nich odstąpić, zwłaszcza podczas spotkań rodzinnych, ale z czasem nauczyliśmy się żyć bez nich i absolutnie nam ich nie brakuje! Mówi to admirator nachos nieskąpo skąpanych w serowym sosie, które były nieodzownym elementem seansów filmowych.

Jednakże są takie dni, że człowiek po prostu potrzebuje przekąsić coś niezdrowego, a próba uciszenia ochoty wywołuje niepotrzebny stres i frustrację – kobiety szczególnie tego doświadczają, przynajmniej raz w miesiącu. Często kończy się to tym, że człowiek traci kontrolę i ulega pokusie. Wiadomo, że od czasu do czasu miska chipsów nie zaszkodzi, ale my znaleźliśmy znacznie zdrowszą alternatywę, jest nią liofilizowana szynka.

Liofilizowana szynka
Liofilizowana szynka

Smak liofilizowanej szynki

Smak i tekstura zupełnie nas zaskoczyła. Lekkie, słone, chrupiące – czyli to co naprawdę lubimy. Cechy liofilizowanej szynki są bardzo zbliżone do uwielbianych przez nas bekonowych prażynek, a do tego bez tony sztucznych konserwantów i wzmacniaczy smaku!

Liofilizowana szynka w smaku jest jeszcze bardziej intensywna, jest idealna jako przekąska, ale ponad to można je wykorzystać w różnego rodzaju daniach. Uwielbiamy ją dodawać do jajecznicy, doskonale sprawdzą się zamiast grzanek do zupy krem. Można je wykorzystać do różnego rodzaju sałatek, spaghetti carbonara, farszu do mięs czy pierogów lub do ziemniaczanego puree. Najbardziej zaskakujące dla dzieci było to, że po zwilżeniu szynka odzyskała dawną strukturę.

Reakcja dzieci - bezcenna
Reakcja dzieci – bezcenna

Warto pamiętać, że produkty liofilizowane nie tracą swych właściwości odżywczych i można je długo przechowywać bez stosowania środków konserwujących. Dzięki procesowi sublimacji pożywienie jest pozbawiane zanieczyszczeń mikrobiologicznych. A co nas dodatkowo satysfakcjonuje? Brak konieczności dodawania rakotwórczych azotyn (konserwant) w celu przedłużenia trwałości. Uniknięcie ryzyka niemiłej niespodzianki, czyli ohydnej, obślizgłej szynki z lodówki .

Liofilizowany boczek również okazał się strzałem w dziesiątkę. Z pewnością można stosować w charakterze snacków podczas spotkań towarzyskich.

Jeśli interesujesz się tematyką domowej liofilizacji, to zapraszam Cię do poczytania wpisów o rezultatach liofilizowania owocówwarzyw oraz ziół.

Facebook Comments