Liofilizowane jagody Goji

Liofilizowane jagody Goji, czyli owoce długowieczności

Jagody Goji, czyli owoce kolcowoju chińskiego są uznawane za jedne z najzdrowszych owoców, zawierają wiele witamin, minerałów i innych cennych składników dla ludzkiego organizmu. Ze względu na liczne właściwości zdrowotne są zaliczane do tzw. superfood. Najczęściej spotykane są w formie suszonej, goji są podłużne i czerwone, przypominające z wyglądu rodzynki. W smaku przypominają suszoną żurawinę, ale są mniej słodkie i bardziej cierpkie, mają lekko ziołowy posmak.

Jagody pochodzą z Chin i od ponad 2500 lat są wykorzystywane w azjatyckiej medycynie, nie bez powodu nazywane są czerwonymi diamentami wschodu.

Obecnie są coraz częściej uprawiane w Polsce.

Liofilizowane jagody Goji
Liofilizowane jagody Goji

Co zawierają jagody Goji?

Są bogate w witaminę C i witaminy z grupy B, zawierają ważne mikroelementy, takie jak: wapń, potas, żelazo, cynk i selen. Są źródłem licznych aminokwasów, kwasów omega- 3 i tłuszczy nienasyconych, witaminy E, beta-karotenu, zeaksantyny, luteiny, likopenu oraz błonnika.

Jaki jest prozdrowotny wpływ jagód goji na organizm?

  • wspomagają naturalną odporność organizmu
  • spowalniają procesy starzenia
  • zmniejszają ryzyko nowotworu
  • wspomagają pracę serca i wątroby
  • wspomagają prawidłowy wzrok
  • obniżają poziom cukru we krwi
  • regulują poziom cholesterolu
  • usprawniają proces trawienia, wspomagają odchudzanie
  • utrzymują w dobrej kondycji włosy, skórę i paznokcie
  • działają antystresowo, ułatwiają zasypianie
  • niwelują bóle migrenowe i reumatyczne, łagodzą objawy menopauzy
  • są afrodyzjakiem i poprawiają potencję
  • pozytywnie wpływają na pamięć, koncentrację, dodają siły i energii

Jak jeść Goji?

Można je oczywiście spożywać bez niczego jako przekąskę, jednakże wolę ich używać jako dodatek do dań, świetnie sprawdzają się w deserach. 🙂

Większości mojej rodziny, a w szczególności dzieciom nie odpowiada smak liofilizowanych czy suszonych owoców, na szczęście znam pewne pyszne sposoby by wkradły się do ich diety, a oni zjadali je ze smakiem.

Jagódki świetnie nadają się do musli i jogurtu, można z ich udziałem zrobić zdrowe i dietetyczne słodycze, m.in. ciasteczka, batoniki.

Można je dodawać do zup, potraw z ryżem, kaszami czy jako dodatek do sałatek. Liofilizowane jagody goji można dodać do koktajli, fajną opcją jest ich rozkruszenie i dodanie do świeżo wyciskanych soków.

Bardzo polecam przygotować mieszankę jagód z herbatą, nada jej miłego, owocowego posmaku lub zrobienie nalewki z miodem i wódeczką – oczywiście ku zdrowotności.

Naleweczkę też możesz dodać do herbaty 😀

Jagody Goji – jedz z umiarem!

Zaleca się jedzenie maksymalnie 10-15 jagód dziennie. W prawdzie skutki uboczne spożywania dużych ilości nie zostały ustalone przez lekarzy, no ale wiadomo – z niczym nie powinno się przesadzać. Pomimo tego, że zaleca się je jeść osobom na diecie ze względu na dużą zawartość błonnika, trzeba pamiętać, że owoce są dość kaloryczne.

Jeśli interesujesz się tematyką domowej liofilizacji, to zapraszam Cię do poczytania wpisów o rezultatach liofilizowania owocówwarzyw oraz ziół.

Facebook Comments