Liofilizowany twaróg

Liofilizowany twaróg – bogate źródło białka

Ser biały, czyli produkt lubiany zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Dzięki dużej zawartości białka i składników odżywczych jest doceniany przez osoby będące na diecie, w szczególności przez sportowców, którym pomaga budować masę mięśniową. Z liofilizowanego twarogu można przygotować wiele różnorodnych, szybkich i sycących posiłków, wytrawnych i tych na słodko.

Liofilizowany twaróg jest świetnym zamiennikiem świeżego, zachowuje jego wartości odżywcze, a przechowywany w odpowiednich warunkach nie psuje się. Więcej o zaletach liofilizacji przeczytasz w „żywność liofilizowana – wszystko, co powinny o niej wiedzieć mamy”.

Sama myśl o twarogu wywołuje u mnie wiele pozytywnych skojarzeń. Przypomina mi moją babcię, jej kluseczki i naleśniki z serem. Beztroskie, wiosenne wieczory, gdy razem z rodziną zajadamy kanapki z twarożkiem na kolację, no i oczywiście niedzielne popołudnia, których nieodłącznym elementem jest kawa i najlepszy na świecie serniczek mojej kochanej mamy.

Liofilizowany twaróg
Liofilizowany twaróg

Jak smakuje liofilizowany twaróg?

Liofilizowany twaróg różni się od świeżego jedynie fakturą, jest suchy i chrupiący. Po dodaniu do niego płynu przyjmuje ówczesną konsystencję.

Właściwości twarogu

Twaróg sam w sobie jest źródłem lekkostrawnego i pełnowartościowego białka. Zawiera wiele cennych składników, są nimi: wapń, cynk, fosfor, sód, potas, magnez, jod, witaminy z grupy B, PP, A, D, E. Znajdziemy w nim krótko-łańcuchowe kwasy, wspomagające pracę naszych jelit, koenzym Q10, CLA. Ma znacznie mniej laktozy niż mleko, dlatego może być stosowany przez większość osób z nietolerancją laktozy.

Właściwości twarogu

Liofilizowany twaróg najczęściej dodaję do owsianki z liofilizowanym twarogiem i liofilizowanymi owocami, koktajli, ciasta naleśnikowego i własnej roboty batoników. Służy mi jako posypka do ciast, ciasteczek i innych deserów, jako dodatek do różnego rodzaju farszów i past kanapkowych, dodatek do sałatek lub jako zdrowa przekąska, gdy mam ochotę coś pochrupać. Dobrze się sprawdza w lunchboxie 🙂 Dzięki liofilizowanemu twarogowi posiłki są bardziej sycące i gęste odżywczo.

Warto pomyśleć o zakupie twarożku w trakcie lata kiedy krowy mają dostęp do świeżej paszy i zachować go w postaci liofilizatu do świątecznych serników.

We wpisie „Owsianka z liofilizowanym twarogiem i truskawkami, daktylami oraz nasionami Chia” opublikowałam przepisy na sycącą owsiankę z dodatkiem liofilizowanego twarogu oraz liofilizowanych truskawek.

Jeśli interesujesz się tematyką domowej liofilizacji, to zapraszam Cię do poczytania wpisów o rezultatach liofilizowania owocówwarzyw oraz ziół.

Facebook Comments