Owsianka z liofilizowanym twarogiem i truskawkami

Owsianka z liofilizowanym twarogiem i truskawkami, daktylami oraz nasionami Chia

Składniki owsianki:

  • szklanka mleka
  • 30 gram płatków owsianych (lub orkiszowych)
  • liofilizowany twaróg
  • liofilizowane truskawki
  • kilka daktyli (dla poprawienia słodkości)
  • orzechy brazylijskie
  • nasiona Chia
Owsianka z liofilizowanym twarogiem i truskawkami
Owsianka z liofilizowanym twarogiem i truskawkami

Opcjonalnie:

  • łyżka miodu, syropu klonowego, pokrojonych daktyli, żurawiny, rodzynek lub jakiegoś słodziku np. ksylitolu, stewii lub erytrolu
  • orzechy
  • owoce
  • cynamon, kardamon
  • kakao
  • chia, siemię lniane, nasiona słonecznika itp.

Przygotowanie

W przepisie użyłam liofilizowanych truskawek (zachowały aromat i smak lata, sporządziłam z nich sosik, wydaje mi się to dużo smaczniejszą alternatywą niż surowe truskawki kupione poza sezonem w supermarkecie) oraz sporządzonego przez nas zdrowego liofilizowanego twarogu.

Płatki można ugotować w mleku, ale polecam dzień wcześniej ugotować je w wodzie, dopiero przed spożyciem odlać z nich wodę i dodać mleka, które potem można jeszcze raz podgrzać z płatkami, dodaj dowolne dodatki i ciesz się smakiem 🙂

Więcej o zaletach liofilizacji przeczytasz w „żywność liofilizowana – wszystko, co powinny o niej wiedzieć mamy”.

Jeżeli interesujesz się tematyką domowej liofilizacji, to zapraszam Cię do poczytania wpisów o rezultatach liofilizowania owocówwarzyw oraz ziół.

Facebook Comments