Składniki owsianki:
- szklanka mleka
- 30 gram płatków owsianych (lub orkiszowych)
- liofilizowany twaróg
- liofilizowane truskawki
- kilka daktyli (dla poprawienia słodkości)
- orzechy brazylijskie
- nasiona Chia
Opcjonalnie:
- łyżka miodu, syropu klonowego, pokrojonych daktyli, żurawiny, rodzynek lub jakiegoś słodziku np. ksylitolu, stewii lub erytrolu
- orzechy
- owoce
- cynamon, kardamon
- kakao
- chia, siemię lniane, nasiona słonecznika itp.
Przygotowanie
W przepisie użyłam liofilizowanych truskawek (zachowały aromat i smak lata, sporządziłam z nich sosik, wydaje mi się to dużo smaczniejszą alternatywą niż surowe truskawki kupione poza sezonem w supermarkecie) oraz sporządzonego przez nas zdrowego liofilizowanego twarogu.
Płatki można ugotować w mleku, ale polecam dzień wcześniej ugotować je w wodzie, dopiero przed spożyciem odlać z nich wodę i dodać mleka, które potem można jeszcze raz podgrzać z płatkami, dodaj dowolne dodatki i ciesz się smakiem 🙂
Więcej o zaletach liofilizacji przeczytasz w „żywność liofilizowana – wszystko, co powinny o niej wiedzieć mamy”.
Jeżeli interesujesz się tematyką domowej liofilizacji, to zapraszam Cię do poczytania wpisów o rezultatach liofilizowania owoców, warzyw oraz ziół.