Liofilizowany ananas – nowa postać dobrze znanego owocu
Ananas w naszym domu najczęściej gości w formie plastrów z puszki. Słodki, miękki, pokrojony, no i ten sok… dzieciaki go uwielbiają. Jednak my, rodzice, wolimy dawać dzieciom świeże owoce. Dlatego przy każdej okazji staramy się kupować świeże ananasy. Szukamy dużych i dojrzałych owoców. Surowy ananas jest nieco mniej słodki, ale równie smaczny. Niedawno zaproponowaliśmy dzieciom eksperyment – ananas liofilizowany w domu.
Ananas liofilizowany w domu
Nasze dzieci znają już liofilizowane owoce, więc chętnie przystąpiły do pracy. Powód wyszedł na jaw dość szybko – kiedy myślały, że nie widzimy, cała trójeczka zgodnie podjadała przygotowane kawałki. Pokrojenie ananasa jest dość proste, ale obieranie to męska domena, tu trzeba silnej ręki. Kiedy już cały owoc został obrany i pokrojony w kostkę, przyszedł czas na liofilizację. Owoce zostały głęboko zamrożone w liofilizatorze, a następnie poddane procesowi sublimacji. Szczegóły liofilizacji w warunkach domowych można poznać w artykule: żywność liofilizowana – wszystko, co powinny o niej wiedzieć mamy. Na gotowe owoce liofilizowane czekaliśmy 12 godzin. Nie obyło się bez pytań: „Kiedy, już?”.
Jak smakuje liofilizowany ananas
Ananas jest owocem bardzo soczystym. Okazało się, że odparowanie wody zintensyfikowało smak ananasa. Stał się bardziej wyrazisty, ale nadal nie ma wątpliwości, że to ananas. To, co na pewno się zmieniło, to jego wygląd – kawałki ananasa liofilizowanego są matowe i nieco ciemniejsze niż świeżego. Dużym zaskoczeniem była konsystencja. Przyzwyczajeni do soczystego owocu z niejakim zaskoczeniem przyjęliśmy jego chrupiącą postać. Jednak nie mamy wątpliwości – będzie często gościł na naszym stole.
Ananas liofilizowany – co zawiera
Ananas jest owocem niskokalorycznym, bogatym w witaminę C, kwasy organiczne, oraz związki potasu i miedzi. Ponadto znajdziemy w nim żelazo i mangan, minerały wspomagające walkę z zapaleniem płuc i oskrzeli. Ananas postrzegany jest jako owoc polecany w dietach odchudzających. Systematyczne spożywanie reguluje procesy przemiany materii.
W ananasie znajdziemy też spore ilości witaminy A i witamin z grupy B.
Jeśli interesujesz się tematyką domowej liofilizacji, to zapraszam Cię do poczytania wpisów o rezultatach liofilizowania owoców, warzyw oraz ziół.