Liofilizowane banany

Rodzinne liofilizowanie – banany liofilizowane

Przygotowanie bananów i malin do liofilizacji
Przygotowanie bananów i malin do liofilizacji

Liofilizowane banany – nowa odsłona rodzinnego przysmaku

Banany są w naszym domu popularne tak samo, jak jabłka. Kupujemy je i jemy przy każdej okazji. Na ogół na surowo, ale często pieczemy lub smażymy w cieście naleśnikowym. Jednak stawiamy na zdrowe odżywianie i dlatego często liofilizujemy owoce. Tym razem przyszła pora właśnie na banana. Byliśmy bardzo ciekawi, co z tego wyjdzie.

Banan liofilizowany w warunkach domowych

Przyzwyczailiśmy się, że liofilizowane owoce mają mniejszą wagę i objętość, dlatego do liofilizacji kupiliśmy wyjątkowo duże i dojrzałe banany. Dzieci przystąpiły do pracy na równi z nami. Banany są miękkie, dlatego cała trójka ochoczo zabrała się za obieranie i krojenie. Oczywiście przy okazji zjedli trochę, ale przewidzieliśmy to i kupiliśmy więcej owoców.

Pokrojone w kawałki i plasterki banany włożyliśmy do liofilizatora i uzbroiliśmy się w cierpliwość. Wiedzieliśmy już, że cały proces liofilizacji będzie trwał 12 godzin. Szczegóły można poznać w artykule: żywność liofilizowana – wszystko, co powinny o niej wiedzieć mamy.

Banany zostały zamrożone w bardzo niskiej temperaturze, następnie pod wpływem ciepłego powietrza cała woda z nich została odparowana bez roztapiania lodu. Dzięki temu owoce nie zmieniły swoich kształtów, chociaż nieco zmalały.

Jak smakuje liofilizowany banan

Liofilizowane banany
Liofilizowane banany

To była swego rodzaju niespodzianka. Już sama struktura liofilizowanego banana nieco nas zaskoczyła. Był bardzo gładki, w dotyku przypominał puder. Liofilizowane banany nieco różniły się od innych, wcześniej poznanych przez nas owoców. Ich smak także nas zaskoczył. Spodziewaliśmy się czegoś w rodzaju grubych wafli o smaku bananowym (tak sugerować wygląd owoców), tymczasem dostaliśmy niesamowicie pyszny skondensowany smak bananów. Oczywiście owoce przestały być miękkie, stały się bardzo chrupiące, chociaż wcale nie twarde. Od tej pory często dajemy je dzieciom do przedszkola, jedzą je jako przekąskę między innymi posiłkami.

Dlaczego warto jeść banany liofilizowane

Skład bananów liofilizowanych i świeżych różni się jedynie obecnością wody. W jednych i drugich znajdziemy dużą ilość potasu, który obniża ciśnienie krwi oraz pektyny wspierające walkę z podwyższonym poziomem cholesterolu. Wysoki poziom magnezu wspomaga pamięć i koncentracją – właśnie dlatego nasze dzieci noszą liofilizowane banany do szkoły. Zawierają też sporo cukrów, dlatego są idealnym wyborem po treningu czy intensywnej zabawie.

Jeśli interesujesz się tematyką domowej liofilizacji, to zapraszam Cię do poczytania wpisów o rezultatach liofilizowania owoców, warzyw oraz ziół.

Facebook Comments