Liofilizowana borówka ameryka?ska

Rodzinne liofilizowanie – borówka amerykańska liofilizowana

Borówka amerykańska – jak przechowywać długi czas

Przygotowanie borówki amerykańskiej do liofilizacji
Przygotowanie borówki amerykańskiej do liofilizacji

Borówka amerykańska jest owocem miękkim, a więc dość nietrwałym. Nie przechowamy jej tak łatwo, jak jabłek. Nawet przy przechowywaniu w warunkach chłodniczych jej okres przydatności do spożycia jest stosunkowo krótki. No i nie zawsze mamy pod ręką te chłodnicze warunki. A co, jeśli chcemy zabrać borówki na kilkudniową wycieczkę? W takiej sytuacji najlepiej sprawdzają się borówki liofilizowane – smaczne, zdrowe i niewymagające właściwie niczego poza szczelnym opakowaniem. Można je wrzucić do plecaka i zabrać w długą podróż. Szczegóły można poznać w artykule: „żywność liofilizowana – wszystko, co powinny o niej wiedzieć mamy”.

Liofilizacja w domu

Liofilizowana borówka amerykańskaDomowa liofilizacja to zajęcie, któremu z pasję oddaje się cała nasza rodzina: mama, tata i trójka dzieci. Zapewne jednym z powodów jest fakt, że zanim owoce trafią do liofilizatora, można zjeść troszkę świeżych. Dzieci chętnie z tego korzystają, oczywiście udając, że nic nie jadły.

Umyte i oczyszczone borówki trafiły do liofilizatora, gdzie w pierwszym etapie zostały poddane mrożeniu, a w drugim – sublimacji, czyli odparowaniu wody z zamrożonych owoców. Liofilizacja jest procesem długotrwałym, na liofilizowane owoce trzeba było poczekać 12 godzin.

Borówka liofilizowana – jak to smakuje

Liofilizowane borówki nie wyglądają tak, jak świeże. Są mniejsze i ciemniejsze. Wyglądają jak suche i twarde. Suche faktycznie są (w końcu odprowadzono z nich wodę), jednak są chrupkie i szybko rozpadają się w ustach. Zachowują pierwotny smak – są bardzo słodkie i nieodmiennie kojarzą się z wakacjami. Farbują język i usta na fioletowo (całkiem jak świeże), co szczególnie rozbawiło dzieci.

Dlaczego warto jeść borówki liofilizowane

Przede wszystkim warto wiedzieć, dlaczego w ogóle jeść borówki. Te małe, smaczne, ciemne owoce są prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów, a także flawonoidów, fitoestrogenów i garbników. Są doskonałym antyoksydantem i jako takie spowalniają procesy starzenia się organizmu oraz spowalniają namnażanie komórek nowotworowych. Regularne zajadanie się borówkami przez dzieci wspiera ich odporność na wirusy i bakterie.

Jeśli interesujesz się tematyką domowej liofilizacji, to zapraszam Cię do poczytania wpisów o rezultatach liofilizowania owoców, warzyw oraz ziół.

Facebook Comments