Brzoskwinia – owoc, który kochają dzieci
Brzoskwinia to jeden z niewielu owoców, do których jedzenia nie trzeba przekonywać dzieci. Nawet największe niejadki czują przypływ apetytu na myśl o tych słodkich owocach. W naszym klimacie przyjęło się jedzenie brzoskwiń na surowo. Rzadko robi się z nich syropy lub przetwory typu dżem i marmolada. My postanowiliśmy spróbować czegoś nowego – brzoskwiń liofilizowanych.
Brzoskwinie liofilizowane w domu
Liofilizowanie owoców w domu jest bardzo łatwe. Wystarczy przygotować owoce i włożyć do liofilizatora. Liofilizowanie brzoskwiń jednak wcale nie było takie proste. Powód? Dzieci bardziej niż krojeniem były zainteresowane zjadaniem owoców. Jednak koniec końców udało nam się przygotować brzoskwinie pokrojone w kostkę i włożyć je do liofilizatora. Proces liofilizacji został szczegółowo opisany w artykule: żywność liofilizowana – wszystko, co powinny o niej wiedzieć mamy. Mówiąc w skrócie: owoce zostały głęboko zamrożone, następnie w liofilizatorze nastąpił proces sublimacji – woda odparowała bezpośrednio z lodu. Liofilizowanie brzoskwiń, ku rozpaczy dzieci, trwało 12 godzin.
Liofilizowana brzoskwinia – wygląd i smak
To, co najbardziej zaskoczyło zarówno nas, dorosłych, jak i dzieci, to wygląd liofilizowanej brzoskwini. Spodziewaliśmy się lekko pomarańczowych owoców, tymczasem liofilizowana brzoskwinia wyglądem przypominała jabłko lub banana. Nawet przez chwilę zastanawialiśmy się, co włożyliśmy do liofilizatora. Jednak smak pozostał niezmieniony – bardzo słodki, przywołujący wspomnienie lata. Zmieniła się konsystencja. Liofilizowana brzoskwinia przestała być owocem rozpływającym się w ustach, stała się chrupiąca niczym orzeszki arachidowe. Jednak nie była aż tak twarda.
Liofilizowane brzoskwinie – właściwości
Liofilizowana brzoskwinia zawiera dokładnie to samo, co brzoskwinia świeża. A więc: duże ilości błonnika regulującego pracę jelit, potas zapobiegający zawrotom głowy i niwelujący zmęczenie, bor i niacynę, które wpływają na produkcję estrogenów u kobiet. Są wolne od tłuszczu i sodu, a więc dobre dla osób walczących z nadciśnieniem i wysokim cholesterolem. Ponadto regularne jedzenie brzoskwiń pomaga skutecznie uporać się z anemią.
Jeśli interesujesz się tematyką domowej liofilizacji, to zapraszam Cię do poczytania wpisów o rezultatach liofilizowania owoców, warzyw oraz ziół.