Liofilizowana czarna porzeczka

Rodzinne liofilizowanie – czarna porzeczka liofilizowana

Czarna porzeczka – jak podać ją dzieciom?

Już samo hasło „czarna porzeczka” kojarzy się dzieciom z czymś równie zdrowym, co niesmacznym. I nieważne, czy będzie to sok, czy marmolada, dzieci i tak odmówią konsumpcji. Tu trzeba sposobu. Można oczywiście przemycić czarną porzeczkę w ciastach, deserach, koktajlach, słodkich naleśnikach czy gofrach, ale czy nie lepiej zagrać z dziećmi w otwarte karty? Przecież wystarczy powiedzieć, że liofilizowana czarna porzeczka jest ulubionym przysmakiem kosmonautów. Średnio co drugie dziecko chce w przyszłości lecieć w kosmos, powinno więc przyzwyczajać się do „kosmicznych” smaków.

Porzeczka liofilizowana w domu

Trójka naszych pociech ochoczo przystąpiła do pomagania nam w przygotowaniu owoców do liofilizacji. Tym razem nie chcieli nic podkraść, ale dzielnie myli i czyścili owoce. Sam proces (więcej o nim można przeczytać w artykule: żywność liofilizowana – wszystko, co powinny o niej wiedzieć mamy) niezmiennie budzi ich zainteresowanie. Owoce czarnej porzeczki są tak małe, że nie trzeba ich kroić przed liofilizacją. Dlatego tym razem ten etap pominęliśmy i od razu przystąpiliśmy do mrożenia. Gdy owoce były już głęboko zamrożone, przyszedł czas na właściwą liofilizację. Pod wpływem gorącego powietrza doszło do sublimacji, w efekcie z czarnych porzeczek została usunięta cała woda. Owoce były gotowe już po dwunastu godzinach.

Liofilizowana porzeczka – jak to smakuje

Liofilizowana czarna porzeczkaZarówno dorośli, jak i dzieci jednogłośnie orzekli – tak samo, jak świeża. Różnica widoczna jest przede wszystkim w wyglądzie – owoce są małe i matowe. Wydają się też nieco ciemniejsze niż świeże. Wbrew obawom, nie były twarde. Ich niewielki rozmiar powodował, że łatwo rozpadały się po naciśnięciu ich językiem o podniebienie.

Liofilizowana porzeczka – dlaczego warto ją jeść?

Liofilizowana czarna porzeczka zawiera taki sam zestaw witamin i minerałów jak świeże owoce. Bogactwo witaminy C (czarna porzeczka uważana jest za najlepsze jej źródło) to nie jedyna jej zaleta. Czarna porzeczka zawiera także witaminę A, witaminy z grupy B, dość dużo potasu, magnezu, wapnia i fosforu oraz nieco mniej żelaza, biotyny i kwasu foliowego. Regularne spożywanie czarnej porzeczki wspomaga obniżenie poziomu cholesterolu i cukru we krwi. Owoce te są niezastąpione przy problemach żołądkowo jelitowych. Mają pozytywny wpływ na oczyszczanie organizmu z toksyn.

Jeśli interesujesz się tematyką domowej liofilizacji, to zapraszam Cię do poczytania wpisów o rezultatach liofilizowania owocówwarzyw oraz ziół.

Facebook Comments