Czerwona porzeczka – jak przekonać dzieci do zjedzenia
Dzieci mają dość sprecyzowane gusta. Jak czegoś nie chcą, to potrafią być bardzo uparte. Jednak mamy muszą być sprytniejsze. A czerwone porzeczki trudno uznać za dziecięcy przysmak. Mimo ich niewątpliwych walorów odżywczych smak trudno uznać za pociągający. Dlatego powiedzieliśmy naszym dzieciom, że czerwone porzeczki w wersji liofilizowanej są jednym z ulubionych przysmaków himalaistów. To małe kłamstewko miało zachęcić dzieci do spróbowania tych może nieco kwaśnych, ale bardzo zdrowych owoców.
Czerwona porzeczka liofilizowana w domu
Porzeczki nie rosną pojedynczo. Zdrowe owoce porzeczki pochodzą z naszej przydomowej ekologicznej plantacji. Przy zbiorach zrywa się całe kiście. Nieduże, ale jednak. Dlatego przed przystąpieniem do liofilizowania w domu poprosiliśmy naszą trójkę dzieci o pomoc w przygotowaniu owoców. Trzeba było je oddzielić od zielonej łodyżki i umyć. Samo odrywanie przyniosło dzieciom sporo zabawy. Niestety, spróbować surowych owoców nie chciały. Za to proces liofilizacji jak zwykle wzbudzić ich ciekawość. Przygotowane owoce włożyliśmy do liofilizatora i poddaliśmy głębokiemu mrożeniu. W kolejnej fazie gorące powietrze sprawiło, że woda została odprowadzona bezpośrednio z zamrożonych owoców, bez uprzedniego rozmrażania. Cały proces został szczegółowo opisany w tekście: żywność liofilizowana – wszystko, co powinny o niej wiedzieć mamy. Na efekty czekaliśmy 12 godzin.
Liofilizowana czerwona porzeczka – smak
Pierwsze, co nas uderzyło po zakończeniu liofilizacji, to wygląd porzeczek. Mniejsze, matowe, lekko pomarszczone, wyglądem niemal łudząco przypominały dojrzałe owoce jarzębiny. Jedynie kolor był bardziej porzeczkowy. Zmieniła się też ich konsystencja. Już nie były miękkie i soczyste, ale przyjemnie chrupiące. Za to smak pozostał niezmieniony. Owoce nadal były lekko kwaskowate i bardzo smaczne.
Czerwona porzeczka liofilizowana – wartości odżywcze
Proces liofilizacji nie ma wpływu na zawartość składników odżywczych, dlatego w liofilizowanej porzeczce znajdziemy dokładnie to samo, co w świeżej. Duża ilość pektyn pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu i cukru we krwi. Duża ilość potasu pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze krwi. Ponadto porzeczki postrzegane są jako doskonałe lekarstwo na problemy żołądkowo-jelitowe oraz… na brak apetytu. Dlatego właśnie mamy tak chętnie podają je swoim dzieciom.
Jeśli interesujesz się tematyką domowej liofilizacji, to zapraszam Cię do poczytania wpisów o rezultatach liofilizowania owoców, warzyw oraz ziół.