Liofilizowane owoce to coraz popularniejsza przekąska, po którą sięgają zarówno dorośli, jak i dzieci. Nie ma w tym nic dziwnego. Są nie tylko smaczne, ale również zdrowe, ponieważ w liofilizowanych produktach zostają wszystkie cenne minerały, witaminy i składniki odżywcze. Jednym z owoców, które możemy przetworzyć w ten sposób są czereśnie. Aktualnie trwa sezon na te pyszne i słodkie owoce, dlatego warto to wykorzystać. Czereśnie pochodzą z naszej ekologicznej uprawy. Sprawdźmy więc jak zrobić liofilizowane czereśnie we własnym domu.
Proces liofilizowania – na czym tak właściwie polega i dlaczego warto go przeprowadzać?
Proces liofilizowania to jeden ze sposobów na termiczną obróbkę żywności, który ma na celu wydłużenie jej przydatności. Znany i wykorzystywany od wieków obecnie cieszy się coraz większą popularnością w naszym kraju. W przeciwieństwie do tradycyjnego suszenia w procesie liofilizacji dochodzi do wyparowania wody z produktów z pominięciem jej stanu ciekłego. Produkty najpierw głęboko mrozimy, następnie ogrzewamy. Dzięki temu w ich wnętrzu pozostają wszystkie cenne składniki, witaminy i minerały. Sporo informacji na ten temat znajdziesz w artykule żywność liofilizowana – wszystko, co powinny o niej wiedzieć mamy.
Jak przygotować liofilizowane czereśnie we własnym domu?
Czereśnie są jednymi z owoców, które naprawdę warto przetworzyć w ten sposób. Aby to zrobić musimy dokładnie umyć je i pozbawić pestek za pomocą drylownicy. Następnie osuszamy owoce i przekładamy je do woreczka lub pojemnika i wkładamy do zamrażarki. Owoce powinny być dobrze zmrożone dlatego warto zostawić je nawet na całą noc. Kolejnym krokiem jest liofilizacja, która powinna potrwać około 12 godzin. Warto przeprowadzić ją za pomocą specjalnego urządzenia – dzięki temu owoce osiągną odpowiednią temperaturę. Podsumowując, liofilizowane czereśnie to doskonały dodatek do deserów, ciast, płatków śniadaniowych. To również smaczna przekąska, po którą możemy sięgać gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Ich wyprodukowanie we własnym domu nie jest niczym trudnym, dlatego warto spróbować.
Jeśli interesujesz się tematyką domowej liofilizacji, to zapraszam Cię do poczytania wpisów o rezultatach liofilizowania owoców, warzyw oraz ziół.