Liofilizowane truskawki

Rodzinne liofilizowanie – truskawki liofilizowane

Jak wygląda domowa liofilizacja

Przygotowanie truskawek do liofilizacji
Przygotowanie truskawek do liofilizacji

Do pracy zabrała się cała rodzina: mama, tata i troje dzieci. Truskawki zostały umyte, odszypułkowane i pokrojone w plasterki. Teoretycznie wszystkie. Praktycznie dzieci skorzystały z okazji i część zjadły od razu. Tata wziął z nich przykład. Mama przymknęła oko.

Pokrojone w plasterki truskawki zostały włożone do liofilizatora, gdzie przeszły etap mrożenia i liofilizacji. Na efekty trzeba było poczekać około dwunastu godzin. Proces liofilizacji został szczegółowo opisany we wpisie „żywność liofilizowana – wszystko, co powinny o niej wiedzieć mamy”.

Liofilizowane truskawki – jak to smakuje

Liofilizowane truskawki
Liofilizowane truskawki

Liofilizowane truskawki okazały się strzałem w dziesiątkę. Pachniały zupełnie jak świeże i tak samo smakowały. Chyba najbardziej zmieniła się konsystencja – miękkie owoce stały się chrupiące, ale nie twarde. Wprost rozpływały się w ustach. Dzieci zachwycały się wyjątkowo intensywnym czerwonym kolorem i chropowatą powierzchnią, tak inną od tych, którą widziały na świeżych truskawkach. Teoretycznie liofilizowane owoce miały być zamknięte w szczelnych pojemnikach i przechowywane dowolnie długi czas. Praktycznie zostały zjedzone od razu.

Dlaczego warto jeść truskawki liofilizowane

Przede wszystkim warto pamiętać, że truskawki liofilizowane zawierają dokładnie ten sam zestaw witamin i minerałów, co świeże owoce. Proces liofilizacji ma bowiem to do siebie, że nie powoduje utraty cennych substancji odżywczych. W truskawkach znajdziemy dużą ilość witaminy C (pod tym względem truskawki znacznie przewyższają uznawane za liderów zawartości witaminy C cytrusy), a także witamin z grupy B, żelaza, wapnia, fosforu, magnezu i manganu.

Truskawki zawierają kwasy owocowe i jako takie są doskonałą bronią w walce z osadem i kamieniem nazębnym, a dzięki właściwościom przeciwzapalnym są dobrym wspomożeniem kuracji zwalczającej zapalenie dziąseł. Ponadto obniżają poziom cholesterolu i wspomagają układ trawienny, wykazują działanie przeciwnowotworowe, wzmacniają serce i układ krwionośny. Są ukojeniem dla stanów zapalnych układu moczowego. Przy tym wszystkim są lekkostrawne, więc można je jeść bez obaw o figurę. Podawane dzieciom, wspomagają ich apetyt. Natomiast dorośli zauważają szybszą utratę kilogramów po wprowadzeniu truskawek do diety odchudzającej.

We wpisie „Owsianka z liofilizowanym twarogiem i truskawkami, daktylami oraz nasionami Chia” opublikowałam przepisy na sycącą owsiankę z dodatkiem zdrowego liofilizowanego twarogu oraz liofilizowanych truskawek.

Jeśli interesujesz się tematyką domowej liofilizacji, to zapraszam Cię do poczytania wpisów o rezultatach liofilizowania owoców, warzyw oraz ziół.

Facebook Comments