Ciasto na naleśniki z truskawkami liofilizowanymi Naleśniki goszczą w naszym domu tak często, że bez problemu potrafimy tak odmierzyć składniki, by wyszło ich dokładnie tyle, ile chcemy. Właściwie wystarczy zacząć od mąki – 2 czubate łyżeczki na jeden naleśnik smażony na dużej patelni. Staramy się przemycać dzieciom to, co najlepsze, dlatego na każde trzy naleśniki […]
Tag: ekologiczne-owoce
Rodzinne liofilizowanie – maliny liofilizowane
Maliny – jak przechować je przez zimę? Są słodkie, pachnące latem, rozpływają się w ustach. Niestety w surowej postaci są w stanie przetrwać bardzo krótko, nawet w lodówce. Maliny najczęściej przetwarza się na soki i konfitury. Czasem zaprawione w bojach gospodynie próbują zasypywać całe owoce cukrem, licząc, że uda się zatrzymać ten wyjątkowy kształt i […]
Rodzinne liofilizowanie – jabłka liofilizowane
Jabłka – owoce, które można jeść cały rok Jabłka to jedne z nielicznych owoców, które dostępne są nie tylko latem, ale także zimą. Serwujemy je na surowo, pieczemy, przerabiamy na soki, dżemy, kompoty, dodajemy do ciast i deserów. To chyba najbardziej uniwersalne owoce ze wszystkich. Nie ma zastosowania, które by do nich nie pasowało. U […]
Rodzinne liofilizowanie – czarna porzeczka liofilizowana
Czarna porzeczka – jak podać ją dzieciom? Już samo hasło „czarna porzeczka” kojarzy się dzieciom z czymś równie zdrowym, co niesmacznym. I nieważne, czy będzie to sok, czy marmolada, dzieci i tak odmówią konsumpcji. Tu trzeba sposobu. Można oczywiście przemycić czarną porzeczkę w ciastach, deserach, koktajlach, słodkich naleśnikach czy gofrach, ale czy nie lepiej zagrać […]
Rodzinne liofilizowanie – borówka amerykańska liofilizowana
Borówka amerykańska – jak przechowywać długi czas Borówka amerykańska jest owocem miękkim, a więc dość nietrwałym. Nie przechowamy jej tak łatwo, jak jabłek. Nawet przy przechowywaniu w warunkach chłodniczych jej okres przydatności do spożycia jest stosunkowo krótki. No i nie zawsze mamy pod ręką te chłodnicze warunki. A co, jeśli chcemy zabrać borówki na kilkudniową […]
Rodzinne liofilizowanie – truskawki liofilizowane
Jak wygląda domowa liofilizacja Do pracy zabrała się cała rodzina: mama, tata i troje dzieci. Truskawki zostały umyte, odszypułkowane i pokrojone w plasterki. Teoretycznie wszystkie. Praktycznie dzieci skorzystały z okazji i część zjadły od razu. Tata wziął z nich przykład. Mama przymknęła oko. Pokrojone w plasterki truskawki zostały włożone do liofilizatora, gdzie przeszły etap mrożenia […]
Żywność liofilizowana – wszytko, co powinny o niej wiedzieć mamy
Żywność liofilizowana dla przeciętnej mamy brzmi nieco… kosmicznie. I rzeczywiście, jest stałym wyposażeniem amerykańskich astronautów. Jednak nie jest to sztuczne, plastikowe jedzenie. Jest tak samo zdrowe, jak to, które podajemy małym dzieciom. Co to jest żywność liofilizowana Żywność liofilizowana, wbrew nieco „naukowej” nazwie jest stuprocentowo naturalna. Odprowadzona w procesie liofilizacji woda sprawia, że otrzymujemy produkty […]