Liofilizowany boczek z pewnością pokochają wszyscy mięsożercy i koneserzy słonych przekąsek. Jeśli komuś znudziło się beef jerky lub po prostu jest zmęczony bolącą szczęką po ciężkim żuciu – gorąco polecam skosztować tego przysmaku. Liofilizowany boczek jest lekki i chrupiący. Teksturą przypomina chrupki, jest jednak bardziej słony i aromatyczny, a co najważniejsze nie zawiera żadnych sztucznych aromatów i polepszaczy smaku. Posiada dużo białka i witamin z grupy B.
Jak relaks to i przekąska
Doskonale sprawdzi się jako dodatek do dań. Dużym atutem jest to, że wystarczy jego niewielka ilość by jedzenie nabrało charakterystycznego smaku. Można go wpleść do wieczornej przekąski podczas spotkań z przyjaciółmi czy podczas oglądania ulubionego serialu, wówczas rozkruszony liofilizowany boczek podaję wymieszany z orzeszkami ziemnymi lub posypuję nim domowej roboty chipsy. Boczek można ewentualnie zastąpić super smaczną liofilizowaną szynką.
Można go zastosować na wiele sposobów, jednym z moich ulubionych jest dodawanie go do uwielbianych przez moje dzieci tostów z serem. Świetnie nada się do zup, jajecznicy, jak i do aromatyzowania sosu, ponadto jest idealnym substytutem grzanek w sałatkach, a do tego jak ładnie wygląda!
Jeśli interesujesz się tematyką domowej liofilizacji, to zapraszam Cię do poczytania wpisów o rezultatach liofilizowania owoców, warzyw oraz ziół.