Nale?niki z liofilizowanymi truskawkami i borówkami

Naleśniki z liofilizowanymi truskawkami

Przygotowanie ciasta do naleśników z liofilizowanymi truskawkami i borówkami
Przygotowanie ciasta do naleśników z liofilizowanymi truskawkami i borówkami

Ciasto na naleśniki z truskawkami liofilizowanymi

Naleśniki goszczą w naszym domu tak często, że bez problemu potrafimy tak odmierzyć składniki, by wyszło ich dokładnie tyle, ile chcemy. Właściwie wystarczy zacząć od mąki – 2 czubate łyżeczki na jeden naleśnik smażony na dużej patelni. Staramy się przemycać dzieciom to, co najlepsze, dlatego na każde trzy naleśniki wbijamy jedno jajko. Ciasto uzupełniamy mlekiem do pożądanej gęstości – musi być lejące, ale nie wodniste. Konsystencją powinno przypominać sos. Przed smażeniem dodajemy do ciasta odrobinę oleju. Dzięki temu możemy bezpiecznie smażyć na suchej patelni.

Ciasto naleśnikowe – różne rodzaje

Mamy swoje sposoby na uatrakcyjnienie ciasta naleśnikowego dla naszych dzieciaków. One zresztą niecierpliwie czekają na to, co tym razem wymyślimy. Do ciasta wrzuciliśmy liofilizowane truskawki i borówki! Te ostatnie najpierw pokroiliśmy na pół, żeby ładniej układały się na patelni. Wysoka temperatura smażenia nie zaszkodziła owocom liofilizowanym – nadal były chrupkie i smaczne. Wyczuwaliśmy je przy jedzeniu.

Więcej informacji o liofilizowanych owocach można znaleźć tutaj: żywność liofilizowana – wszystko, co powinny o niej wiedzieć mamy.

Naleśniki z truskawkami – nadzienie

Do słodkich owoców pasuje słodki farsz. Najlepiej sprawdzają się wszelkiego rodzaju twarogi lub serki waniliowe, ale nie te homogenizowane. Lepiej sięgnąć po serki przeznaczone na serniki. Są gęstsze i nie wypływają z naleśników. My w domu stosujemy dwa warianty: dla dzieci słodki serek waniliowy, dla dorosłych biały ser bez cukru. Mamy nadzieję, że z czasem dzieciom też będzie wystarczał cukier z owoców i nie będą prosiły o słodki ser.

Naleśniki z truskawkami – dekoracja

Naleśniki z liofilizowanymi truskawkami i borówkami
Naleśniki z liofilizowanymi truskawkami i borówkami

Nasze naleśniki nie byłyby pełne i naprawdę nasze, gdybyśmy zapomnieli o dekoracji. To już tradycja, że jak w planach są naleśniki, to w domu musi się znaleźć bita śmietana. Stawiamy na zdrowe odżywianie, dlatego kupujemy słodką śmietanę i sami ją ubijamy. Tym razem było podobnie. Przestudzone naleśniki udekorowaliśmy bitą śmietaną. Na wierzch trafiły liofilizowane truskawki i borówki. Dzieciaki były wniebowzięte.

W podobny, aczkolwiek nieco inny sposób robimy naleśniki z liofilizowanymi malinami i serkiem waniliowym.

Facebook Comments